alerjik rinit
Alerjik Rinit Tedavisi

Alerjik Rinit Tedavisi

Alerjik Rinit Tedavisi sorumlu alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve immünoterapi (aşı tedavisi) şeklinde üç seçenekten biri veya bir kaçı ile yapılır.

Alerjenlerden korunma esastır. Alerjen ile temas tamamen önlenebilirse hastanın şikayetleri kaybolur. Uzun zamandan beri mevcut alerjik nezle ve astımı için devamlı ilaç kullanmakta olan bir hastada yapılan cilt testinde lateks alerjisi saptandı. Evde iş yaparken, temizlik yaparken yaygın olarak kullanılan lateks eldivenlerin evden uzaklaştırılmasından sonra hastanın tüm şikayetlerinin kaybolması, ilaçları bırakması alerji cilt testinin ve saptanan alerjenden korunmanın önemini göstermektedir.

İlaç tedavisinde en sık antihistaminik adını verdiğimiz histamin maddesinin etkilerini engelleyen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar burun kaşıntısı, hapşırma ve burun akıntısı gibi şikayetlere iyi gelir. Burun tıkanıklığına etkileri azdır. Bu nedenle burun tıkanıklığını açan ilaçlar ile kombine preparatları da vardır. Bu ilaçlar şikayet giderici olup kullanıldığı sürece etki ederler. Bırakıldıklarında şikayetler geri gelir. Hastalığın ilerlemesini veya alerjik astım gelişimini önlemezler. Diğer bir ilaç grubu nazal steroidlerdir. Burun spreyi şeklinde kullanılan bu ilaçlar daha güçlü ilaçlardır. Ancak etkileri yavaş başlar. Bu ilaçlar da hastalığın ilerlemesini ve astım gelişimini önlemezler.

Üçüncü grup olarak alerji belirtilerinin oluşmasına katkıda lökotrienler adı verilen maddelerin etkisini engelleyen lökotrien reseptör antagonistleri adı verilen ilaçlar vardır. Geceleri tek doz olarak kullanılan bu ilaçların etkileri antihistaminiklere benzer.

İmmünoterapi

Alerjik rinit tedavisi için esas yöntem immünoterapidir (aşı tedavisi). Alerjik rinit şikayetlerini gideren, hastalığın ilerlemesini ve astım gelişmesinin engelleyen yapılabilecek en iyi tedavidir. Alerjik rinitte cerrahi tedavi sinüzit, nazal polip gibi komplikasyon gelişmesi durumunda başvurulabilecek bir yöntemdir. Göz alerjisi için antihistaminik özelliğe sahip göz damlaları kullanılır. Yeterli olmadığında veya kaşıntıdan çok ağrı olduğunda bir göz hekimine muayene olunmalıdır. Burun tıkanıklığının şiddetli olduğu durumlarda 5 günü geçmemek şartı ile sempatomimetik ilaç içeren burun spreyleri kullanılabilir.