alerji doktoru

alerji doktoruAnafilaksiden korunmanın en etkili yolu sorumlu alerjenden kaçınmaktır. Gerekmedikçe ilaç kullanılmamalıdır. Özellikle enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır. Enjeksiyonlar mutlaka sağlık merkezlerinde yapılmalı ve hasta sağlık merkezinden hemen ayrılmamalıdır. Hastalar bir ilaç ile ilgili geliştirdikleri reaksiyonları unutmamalı, hekiminden alacağı bilgileri yanında taşımalı ve her defasında hekime belirtmelidir.

Gıdaya bağlı anafilaksilerde alerjik reaksiyon gelişimine neden olan gıdalardan kaçınılmalıdır. Buradaki bir tehlike hastanın duyarlı olduğu gıdanın, karışım gıdalar içinde bilinmeden alınmasıdır. Bu nedenle hazır gıdalarda içerik etiketlerde gösterilmeli, hasta bunlara dikkat etmelidir.

Egzersiz ile uyarılan anafilaksi mevcut ise kişi tek başına egzersiz yapmamalı, acil adrenalin uygulama seti taşımalı, gıda veya ilaç ilave risk oluşturuyorsa, bu gıdaları egzersizin öncesinde yememeli, aspirin ve anti-inflamatuvar ilaçları almamalıdır. Egzersiz yapılacaksa gıdaların veya ilaçların alınımından 4-6 saat sonra yapılmalıdır. Egzersiz sırasında kızarıklık ve kaşıntı başlarsa egzersiz sonlandırılmalıdır.

Lateks alerjisinde hasta sağlık personeli ise özellikle risk altındadır. Lateks içermeyen ürünler kullanmalıdır.

Anafilaksinin tekrarlama riski olan hastalar özellikle gıda, ilaç alerjisinde bilgi içeren bilezik ve adrenalin kiti taşımalıdırlar. Beta bloker, ACE inhibitörü ilaçları kullanmamalıdırlar. Hastaneye gelmeden önce adrenalin uygulanması konusunda kendisi veya ailesi eğitilmelidir.