Arı Alerjisi
Alerjik Astım

Arı Alerjisi

Arının tekrar sokmasının önlenmesine ait bilgiler ve soktuğu zaman gelişen sistemik reaksiyonun tedavisi bilinmelidir. Hasta cüzdanında arı alerjisi olduğunu gösterir kart taşımalıdır. Anafilaksi tedavisinde kullanılan adrenalin otoenjektörünü yanında taşımalıdır. Ayrıca yanında antihistaminik ve kortizon tablet taşımalıdır. Bu ilaçların kullanımı hakkında bilgilendirilmeli, eğitilmelidir. Bu hastalar beta bloker ve ACE inhibitörleri kullanmamalıdır.

Arının tekrar sokma olasılığının azaltılması için kurallar:

  1. Arılardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Yakınınızda arı yuvası var ise yok edilmesi gerekir. Ancak bu iş ilaçlama şirketlerince profesyonel olarak yapılmalıdır. Arılar akşam saatlerinde yuvalarına döndüklerinden ilaçlama için en uygun saat bu saatlerdir. Arı yuvasını yakmamalı veya tazyikli su ile bozmaya çalışılmamalıdır.
  2. Açık alanda yemek yenilmemeli, özellikle tatlı içecekler içilmemelidir. Teneke kutu içindeki içeceklerden uzak kalınmalıdır.
  3. Pazar alışverişinde ve bahçe çalışmalarında dikkat edilmelidir. Uzun pantolon, uzun kollu gömlek, eldiven, şapka giyilmelidir.
  4. Çiçek desenli, parlak elbiseler giyilmemelidir.
  5. Parfüm kullanılmamalıdır.
  6. Özellikle deniz kenarında ve havuz başında çıplak ayakla yürümemelidir.
  7. Arı ile karşılaşıldığında ani hareketler yapmamalı, arıdan yavaşça uzaklaşılmalıdır. Arabanın içine arı girer ise arabayı kenara çekip pencereler açılmalıdır.
  8. Yakınınızda çöp kovası olmamalıdır. Bulunuyor ise kapalı olmalıdır.