Adrenalin: Alerjik şok tedavisinde kullanılan hayat kurtarıcı bir ilaçtır.


Alerjen: Alerjik reaksiyona yol açan yabancı maddelerdir. Başlıca alerjenler polenler, ev tozu akarları, hayvan alerjenleri, küf sporları, arılar, gıdalar, ilaçlardır.


Alerji: Birçok insan için zararsız olan bazı maddelere karşı bağışıklık sisteminin gösterdiği aşırı duyarlılık durumudur. IgE antikorları aracılığı ile oluşur.


Alerjik konjonktivit: Gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve bazen ödem ile karakterli olan alerjik reaksiyondur.


Alerjik Rinit (alerjik nezle): Alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkan burun mukozasının iltihabi hastalığıdır. Burun kaşıntısı, sık hapşırma ve su kıvamında bol miktarda akıntı veya tıkanıklık ile karakterlidir.


Anafilaksi: Ciltte kurdeşen, solunum güçlüğü, kan basıncında düşme ile karakterli ani gelişen alerjik şok durumudur.


Anjioödem: Sıklıkla göz kapağında, dudakta, avuç içinde ve ayak tabanında oluşan alerjik şişme durumudur.


Antijen: Vücutta bağışıklık sisteminde bir yanıta yol açan ve genellikle vücuda yabancı olan protein yapısında olan maddelerdir.


Antikor: Antijene karşı vücutta oluşan genellikle koruma amaçlı oluşan ama bazen zararlı olabilen maddelerdir.


Astım: Solunum yollarının kronik iltihabi bir hastalığı olan astım, özellikle gece sabaha karşı beliren tekrarlayan hırıltılı nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve öksürük atakları ile karakterlidir. Bu nöbetler kendiliğinden veya tedavi ile geri dönüşümlüdür.


Atopi: Genetik zeminde oluşan alerjik hastalıkları ifade eder. Bu hastalıklar alerjik nezle, alerjik astım ve egzamadır. Bu hastalıklar sıklıkla birlikte görülür. Çocukluğunda egzaması olan bir kişide daha sonra alerjik nezle ve alerjik astım gelişebilir.


Dermatit: Derinin iltihabi hastalıklarına verilen genel isim. Alerjik kökenli olanlar içinde atopik dermatit, alerjik kontakt dermatit sayılabilir.


Histamin: Alerjik reaksiyonlarda, mast hücrelerinden salınan kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık oluşumuna yol açan kimyasal maddedir. Alerjinin bu önemli maddesinin etkilerini gidermek için antihistaminikler kullanılır.


İmmunoglobulin: Antikorların diğer ismi. IgG, IgA, IgM, IgD ve IgE olmak üzere 5 tipi vardır.


İmmunoglobulin E (IgE): Alerjenlere karşı oluşan immunoglobulin tipi olup alerjen ile karşılamada, alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olurlar.


İmmunoterapi (Alerji aşısı): Hastanın duyarlı olduğu alerjenlerin, giderek artan miktarda hastaya verilmesi ile, hastanın alerjenlere karşı duyarsız hale gelmesini sağlayan tedavi yöntemidir.


İmmun sistem (bağışıklık sistemi): Antijen adı verilen zararlı yabancı maddelere karşı vücudu koruyan hücrelerden ve antikor gibi bazı maddelerden oluşan sistemdir.


İnflamasyon: iltihap. Bir dokuda bir uyarı (mikrop, alerji, …) sonucu hücre birikmesi ve doku hasarı oluşumu.


Mite( ev tozu akarı): Yıl boyu alerjiye yol açan ev tozu içinde yaşayan mikroskobik canlılardır.


Polen (çiçek tozu): Çiçeğin erkek genetik materyalini taşıyan yapıdır.