alerji-trafik

Alerji Hastaları Trafikte Nasıl Hareket Etmeli?

Hava sıcaklığının artması, birçok insan için baharın gelişini ve doğa ile buluşmayı müjdeler. Ancak baharın gelişi ile birlikte havada polenlerin artışı, alerjik nezlesi olan insanlar için azap dolu günlerin başlamasına neden olur. Bahar aylarında, alerjik nezlesi olan kişileri, sinüzit, astım gibi hastalıkların gelişmesi riski yanında bir de trafik kazasına neden olma riski beklemektedir. Alerjik nezlesi olan hastalar trafik kazalarına yol açabilir. Alerjik nezlesi olan kişiler için araba kullanmak, gerekli önlemler alınmaz ise ölümcül olabilir. Alerji trafik güvenliğini birkaç yoldan tehdit eder.

Alerjik nezle burunda kaşıntı, arka arkaya defalarca hapşırma, bol miktarda su kıvamında burun akıntısı veya burun tıkanıklığı ile karakterli bir hastalıktır. Şiddetli bir hapşırma sırasında vücudun sarsılması ile birlikte gözlerin kapanması nedeniyle kişinin yol ile bağlantısı kesilir. Saatte 60 km hız ile gidiliyor ise, bir saniye içinde yaklaşık 16 metre araba kontrolsüz olarak yol alır. Bu özellikle yoğun bir trafikte tehlikeli olur. Hapşırma arka arkaya olursa tehlikenin boyutu artar. Hapşırma sırasında oluşan sarsılma arabanın kontrolünün bozulmasına katkıda bulunur.

Alerjik nezle ile ilgili şikayetlere genellikle göz şikayetleri de katılır ve gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve bazen de şişme olabilir. Bu göz şikayetleri hastanın görmesini bozarak sürüş güvenliğini bozar.

Alerjik nezle hastanın hayat kalitesini bozar. Günlük işini yapmasını engeller, diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkiler. Hastanın günlük yaşantısını kısıtlanmasına neden olur. Gece oluşan şikayetler hastanın uyku düzeninin bozulmasına yol açar. Bu hastanın konsantrasyonunu bozar, performansını düşürür. Bu durum da araba kullanmayı etkiler.

Diğer bir olumsuz etki ise tedavide kullanılan antihistaminik adını verdiğimiz ilaçlar tarafından oluşturulur. Bu ilaçlar sersemliğe neden olabilir ve araba kullanmak gibi kişinin dikkat etmesi gerek işlerde problemlere yol açabilir. Son yıllarda geliştirilen antihistaminiklerin bu etkisi en aza indirilmiştir. Ancak ne yazık ki sersemliğe yol açan eski tip antihistaminikler reçetesiz olarak hala çok sık satın alınıp kullanılmaktadır. Bu ilaçların kullanımı ile trafik kazaları arasındaki ilişki birçok kere ortaya konulmuştur. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında sürücülerin, özel uçak kazalarında pilotların kanında eski tip antihistaminikler saptanmıştır. Eski tip antihistaminiklerin tek bir tabletinin bile alkolden daha fazla sürüş performansını bozduğu araştırmalarda ortaya konulmuştur. Bunların pilotlar tarafından kullanımına izin verilmemektedir. Soğuk algınlığında kullanılan ilaçların içinde de sersemliğe yol açan antihistaminik ilaçların olabileceği unutulmamalıdır.

Trafik kazalarında alerjik hastaları bekleyen bir diğer tehlike ilaçlara karşı alerjisi olanlar içindir. Trafik kazası sonucu bilinci kapalı olan hastaya müdahale eden hekim hastanın geçmişinde yaşadığı bir ilaç alerjisinden haberdar olamayacağından, hastanın alerjik olduğu bir ilacı kullanabilir. Bu tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle ilaç alerjisi olan kişiler, alerjik oldukları ilaçların bir listesini kimliğinin yanında olacak şekilde cüzdanında taşımalıdır. Son yıllarda önemi anlaşılan lateks alerjisi de benzer risk oluşturmaktadır. Bu alerji içinde bilgi olmalıdır.

Ne yapmalı?
Bahar aylarında soluduğumuz havada bol miktarda bulunan polenler trafik güvenliğini bozan başlıca alerjenlerdir. Polenlerle teması en aza indirmek için, özellikle rüzgarlı havalarda dışarıya çıkılmaması, pikniğe gidilmemesi önerilir. Önceden antihistaminik bir ilaç kullanılabilir ancak bu ilaçlar belirtilerin oluşmasını önlemede yetersiz kalabilir. Bir antihistaminik kullanılacak ise bunun sersemliğe yol açmayan yeni nesil bir antihistaminik olmasına dikkat edilmelidir. Aşı tedavisi gibi daha etkili tedavi yöntemi uygun kişilerde kullanılmalıdır.

Şehir içinde dahi araba kullanırken, arabanın penceresi açılmamalıdır. Ancak bu yeterli değildir. Arabanın havalandırma sistemi dışarıdaki polen ile dolu havayı hastanın en hassas olduğu burnuna ve gözlerine doğru püskürtür. Bu nedenle kapatılmalıdır. En iyisi arabanın polen filtresi olmalıdır. Bu filtreler çok küçük partiküllerin arabanın içine girmesini engellemektedir.

Alerjik hastalarda parlak güneş ışığı belirtileri başlatabilir. Bu nedenle hastalar dışarıya çıkarken veya araba kullanırken koyu camlı gözlük kullanmalıdırlar.

Arı alerjisi olan kişiler, arı ile karşılaştığında telaşa kapılır. Arabanın içine arı girdiğinde telaş etmemeli, arabayı sağa çekip, pencereleri açarak arının dışarıya çıkması sağlanmalıdır.