arı alerjisi
arı alerjisi

arı alerjisi

Bir arı sokmasında sokan arının tipini bilmek önemlidir. Bal arısı soktuğunda zehir kesesi ile birlikte iğnesini ciltte bırakır ve daha sonra ölür. Zehir kesesinin içinde bulunan zehrin tümüyle boşalması 2-3 dakika alacağından bu süre içinde iğnenin çıkartılması gerekir. 2-3 dakikadan sonra tüm zehir artık boşalmış olacağından iğnenin çıkarılması çok anlamlı olmayacaktır. İğne yandan tırnakla kazıyarak çıkartılmaya çalışılmalıdır. İğnenin baş ve işaret parmağı aracılığıyla ya da cımbızla çıkartılmaya çalışılması kesenin patlamasına ve zehrin daha hızlı yayılmasına neden olabilir. Sarı arı, eşek arısı ve yaban arıları sokma sırasında iğnelerini kaybetmediklerinden defalarca sokabilir.
Lokal ve sistemik reaksiyonların tedavisi yapılır. Lokal reaksiyonlar, sokma yerinde kızarıklık, şişme, kaşıntı ve ağrıdır. Soğuk kompres ağrı ve şişliği azaltabilir. Lokal anestezik krem, antihistaminik tablet, ağrı kesici tablet, ağrı ve kaşıntının azalmasına yardım edebilir. Şiddetli lokal reaksiyonlarda topikal veya oral kortikosteroidler kullanılabilir. Sonradan enfeksiyon ilave olursa antibiyotik ilave edilir.

Sistemik reaksiyonlar: hafiften hayatı tehdit edici reaksiyona kadar değişir. Kurdeşen, anjioödem gibi cilde ait bulgular, bronkospazm, larinks ödemi, hipotansiyon, şok gelişebilir. Şiddetli sistemik reaksiyonlarda anafilaksi tedavisi uygulanır.