Alerjinin oluşmasında IgE adı verilen antikorlar çok önemlidir. Alerjinin tanısı da hastanın vücudunda alerjen için özgül IgE antikorlarının olup olmadığının araştırılması esasına dayanır.

Bu antikorları büyük bir kısmı vücuttaki mast hücrelerinin yüzeyine bağlı olarak bulunur. Bu göstermek için cilt testleri yapılır. Az bir kısmı ise kanda serbest olarak bulunur. Bunu göstermek için hastadan kan örneği alınarak laboratuarda çalışılır.

Kan testleri için değişik yöntemler vardır. Yüksek kaliteli kan testleri cilt testlerine göre oldukça pahallı yöntemlerdir. Her bir alerjen için ayrı çalışma imkanı olmakla birlikte pahallı olması nedeniyle genellikle beş adet alerjen içeren paneller şeklinde çalışılır. Panel olarak çalışıldığında sonuç pozitif çıktığından hangisine karşı kişinin duyarlı olduğunu anlamak mümkün olmaz. Cilt testlerinde alerjenler tek olarak bakılır. Testlerin pahallı olması nedeniyle kan örnekleri biriktirilerek toptan çalışıldığından sonuçlar günler içinde açıklanır. Cilt testlerinde ise sonuçlar 20 dakika içinde alınır. Cilt testlerine göre kan testleri daha az duyarlıdır. Diğer bir deyişle, hastanın alerjisi belirgin değil ise kan testi negatif çıkabilir.

Buna karşılık kan testlerinin hastanın içtiği ilaçlardan etkilenmemesi gibi bir avantajı vardır. Hasta antihistaminik kullanmakta ise cilt testleri yapılamamaktadır. Hastada yaygın cilt rahatsızlığı var ise yine cilt testleri yapılamaz. Bu durumda kan testleri yapılabilir.