Cilt testlerinde saptanan alerjenlerden uzak kalmaya çalışmaktır. Alerjik belirtiler sadece alerjik olunan alerjenlerle karşılaşıldığında ortaya çıktığında alerjen ile teması kesmek çok önemlidir. Alerjik olunan bir gıdayı yemediğimiz sürece, alerjik olunan bir ilacı içmediğimiz sürece, alerjik olunan bir hayvandan uzak kaldığımız sürece alerjik belirtiler ortaya çıkmayacaktır.

Ancak polenlere veya toz akarlarına karşı alerji var ise bunlardan tamamen kaçınmak mümkün olmamaktadır.

Polen alerjisinde hastalar alerjik olduğu bitkilerin yoğun olduğu alanlardan kaçınmalıdır. Polenler içinde tüm dünyada en önemli olanlar çim polenleridir. Çimler parklarda bahçelerde yaygın olarak ekilmektedir. Çimlerden uzak kalınması, çimlerde piknik yapılmaması, çimler biçilirken uzaklaşılması yardımcı olabilir. Ege bölgesinde yaygın olarak bulunan zeytin ağacı poleni birçok kişide alerjiye neden olan önemli bir polendir. Zeytin ağaçlarından uzak kalınmasına dikkat edilmelidir.

Test yapılmamış, kişi alerjik olduğu bitkileri bilmiyor ise genel olarak yeşilliklerin çok yoğun olduğu bölgelerden uzak kalınması, pikniğe gidilmemesi, bahçede çalışmaktan, spor yapmaktan kaçınılması uygun olur. Dışarıda güneş gözlüğü takılması, eve gelince duş alınması, elbiselerin yatak odası dışında havalandırılması önemlidir. Geceleri pencereler kapalı tutulmalıdır. Arabanın polen filtresi olmasına dikkat ediniz.

Gözle görülmeyen ev tozu akarları, evlerimizde yaygın olarak bulunur. Bunları tamamen yok etme imkanı yoktur. İnsan deri döküntüleri ile beslendiğinden en fazla yatak takımlarında bulunur. Yatak takımlarının her hafta değiştirilerek 60 derecede yıkanması önemlidir. Özel olarak yapılmış akarları geçirmeyen yatak takımları kullanılabilir. Yatak, yorgan, yastık elyaf olmalıdır. Pamuklu, yünlü yorganlar, kuş tüyü yastıklar kullanılmamalıdır. Battaniye kullanılmaması, kullanılacaksa birkaç kat nevresim geçirilmesi uygun olur. Yatak temizliğinin yaptırılması akar yoğunluğunun azaltılmasını sağlar.

Toz tutan eşyalar yatak odasından çıkartılmalıdır. Halılar çıkartılmalı, özelikle duvardan duvara halı kullanılmamalıdır. Yıkanabilir bir kilim olabilir. Kadife kumaştan yapılmış koltuk, perde olmamalıdır. Yatak odasındaki gömme dolaplarda toz tutabilen battaniye, yünlü eşyalar depolanmamalıdır. Dolap kapılarını kapalı tutulmalıdır. Yatak odası mümkün olduğu kadar az eşyalı olmalıdır.

Hasta ev temizliğini kendi yapmamalı, temizlik yapılırken evde bulunmamalıdır. Maske kullanılması çözüm sağlamaz. Elektrik süpürgelerinin güçlü olması, tozu havaya tekrar vermemesi önemlidir. Su kaplı olanlar kullanılabilir. Keskin kokulu temizlik maddelerinden sakınılması, evde sigara içilmemesi gerekir. Yatak odasının rutubetsiz ve 18° C olması uygun olur.