Alerjenlere bağlı olarak ortaya çıkan burun mukozasının alerjik iltihabıdır. Bu alerjenler solunan havada bulunan ev tozu akarı, polen, küf sporları ve hayvan tüyleridir. Alerjik nezle yakınmaları bir bahar mevsimi boyunca olabileceği gibi yıl boyunca da devam edebilir. Birçok kişi şikayetlerinin alerjik olabileceğini düşünmez. Soğuk algınlığı olarak değerlendirir. Bazı hastalar ise özellikle şikayetleri uzun zamandan beri var ise ve yılın birçok ayında şikayetleri oluyor ise bu durumu kendi doğal yapısının böyle olduğunu düşünür. Doktora gitmeyi gereksiz görür. Ancak tedavi ile yakınmaları kaybolduğunda yeni doğmuş gibi olurlar. Bahar aylarında polen alerjisine bağlı nezlesi olanlar ise dışarıya çıkamaz hale gelinceye kadar veya astım gelişinceye kadar beklerler.

HANGİ DURUMDA ALERJİK NEZLE AKLA GELMELİDİR ?

1. Şikayetler alerjen ile temas halinde ortaya çıkıyor ise. Şikayetlerin bahar aylarında, tozlu ortamda, uzun zamandan beri temizlenmemiş eve girildiğinde, rutubetli ortamda, kedi, köpek gibi hayvanlarla karşılaşıldığında olması.

2. Burunda, boğazda, kulaklarda kaşıntının olması.

3. Hapşırmanın arka arkaya defalarca olması,

4. Beraberinde su gibi ve bol miktarda burun akıntısının olması,

5. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma yakınmalarının eşlik etmesi.

6. Burunda bazen sağ tarafta bazen sol tarafta olabilen zaman zaman tıkanıklığın olması.

7. Ateşin olmaması.

8. Şikayetlerin uzun süreli olması.

9. Geçmişte veya aynı anda ciltte egzama olması.

10. Ailenin diğer üyeleri arasında, akrabalarda benzer yakınmaları olan kişilerin olması.

ALERJİK RİNİTİN OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR?

1. Sinüzit, burunda polip oluşumu, orta kulak iltihabı, duyma kusuru ve astım gibi başka hastalıklara yol açar.

2. Kişinin konsantrasyonunu, uyku düzenini bozar.

3. Çalışan kişilerin iş başarısını, kişiler ile olan diyaloğunu olumsuz etkiler. Öğrencinin okul ve sınıf başarısını olumsuz etkiler.

4. Trafik kazalarına yol açar. Hapşırma sırasında arabanın kontrolü kaybolur, ilaçlara bağlı olarak reaksiyon süresi uzar, göz yakınmaları görmeyi olumsuz etkiler.

ALERJİK RİNİT TANISI NASIL KANITLANIR?

Uzun süreli yakınmaları olan bir hastada yukarıdaki özelliklerden bazılarının olması alerjiyi akla getirmelidir. Bunun kanıtlanması için cilt testleri ve gerekirse kan testleri yapılmalıdır. Önemli olan nokta cilt testinde pozitif saptanan alerjenlerin hastanın şikayetlerinden sorumlu olup olmadığının değerlendirilmesidir. Bu nedenle cilt testlerinin yapılması ve yorumlanması alerji uzmanı tarafında yapılmalıdır.

ALERJİK RİNİTİN TEDAVİSİ

Alerjik rinitin tedavisinde 3 yol vardır. Alerjenlerden korunma, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi. Ayrıca hastanın bu konularda eğitilmesi gereklidir. Alerjik rinite yol açan alerjenler solunan havada bulunan alerjenler olduğundan korunma yöntemlerinin başarısı özellikle polen alerjisinde sınırlıdır. Ancak akar alerjisinde mutlaka uygulanmalıdır.

İlaçlar, şikayetlerin kontrol altına alınmasında etkilidir. Ancak sadece kullanıldıkları sürece etkilidirler. Alerji mekanizmasına etkili olmadıklarından alerjik hastalıkların doğal gidişini değiştirmezler. Diğer bir deyişle alerjinin yayılmasını, şiddetlenmesini, astım gelişmesini önlemezler.

Alerji mekanizmasına etki eden tek yöntem aşı tedavisidir. Hastanın şikayetlerinin tedavinin sonlandırılmasından sonra bile yıllarca kontrol altına alınmasını sağladığı gibi, alerjik nezlesi olan hastalarda alerjinin yayılması, astım gelişmesi olasılığını azalttığından aynı zamanda koruyucu bir tedavidir. Bu nedenle alerjik nezlede astım gelişmeden önce erken dönemde uygulanmalıdır.